Veldig mange dollar

Jeg ser i en nyhet her at det er 683 "trillion" dollars i såkalte derivativer som er ute på vidvanke -- ingen vet for sikkert hvem som eier hva, hvem som skylder hvor mye til noen andre; hvem disse andre er, osv.

Et skikkelig rot.

Det har vært gjort noen grep fra statlig hold med 300 "billion" dollar her, og 750 "billion" dollar der, så nå er det bare 682 "trillion" igjen som ingen har peil på hvor de har gjort av. Vi gratulerer.

Men disse billionene og trillionene, de maskerer de formidable beløpene, på en helt annen måte enn om man brukte tier-potenser eller sågar dekadiske prefiks -- man gir seg til å lure på hvor mange nuller disse tallene egentlig har. Det er nemlig det fine med tier-potensene, at eksponenten sier med en gang hvor mange sifre unna komma man er. Men ord som "billion" og "trillion" betyr ikke engang det samme på forskjellige språk. En amerikansk "billion" er det samme som det man kaller en "milliard" på norsk, og en en "trillion" er tydeligvis tusen av disse "billionene", så der er det tre nuller til. Onkel Skrue, du må føle deg helt hjemme her!

Det heter seg, at om man skylder banken en million, 10^6, er det ens eget problem. Jeg har et lån i den størrelsesorden, og det er helt klart, at banken gir absolutt blanke i meg sålenge den får betalt avdrag og renter når den skal. Da har man et respektfullt og fredelig mellomhavende -- det er når man ikke betaler i tide at det begynner å skje ting. Men i værste fall går jeg på tryne, og banken tar utlegg i det som skulle finnes av verdier; den klarer seg alltids. Det er på mitt hue det står.

Skulle man derimot skylde banken en milliard, 10^9, (dss. en amerikansk "billion"), blir det bankens hodepine. Selv er man dermed så langt uti myra at om man synker eller ikke spiller liten rolle; banken vil kunne slite med den milliarden den ikke har, som den derfor heller ikke kan låne ut i million-porsjoner til andre.

Men om noen skylder banken tusen milliarder, 10^12, (som dermed blir den ene amerikanske "trillion" som de har fått orden på på noeslags vis), da er det ikke mye hverken de eller banken kan gjøre. Nå er det blitt statens problem ser det ut som, og den gjør det den kan.

Oke, så den amerikanske staten, som er stor og mektig, den klarer å ta itu med ca én Tera-dollar, 10^12 dollar. Fra dette må man formode at når noen skylder 10^15 (0.682 * 10^15 helt presist, men som man ser, det er snakk om denne størrelsesorden) er det verden som får et problem.

Uffda.

Det var no dritt kan man si. Men man gir seg til å undres, hvis det er så mye penger ute der, hvor kom de fra? Er det bare som i Tyskland i mellomkrigstiden, eller Zimbabwe nå, der de hadde inflasjon så man fikk pengesedler med "billionen mark", Giga-mark eller Tera-mark altså. For hvilke man fikk kjøpt sine dagligvarer. Men det er jo ikke sånn her. En US dollar er stadig tilsvarende en 6-7 kroner, mens den zimbabweanske dollar er en nano-krone eller noe sånt, og blir stadig mindre verdt. Og de pengene som ble nevnt her innledningsvis, er US dollar. Omregnet til norske kroner er totalen godt over 10^15 kroner -- det blir 10^13 handlekurver à 100 kroner stykket det, for eksempel. Eller 10^5 pr. person i hele verden, men ettersom dette rotet bare var i USA kan man ikke regne med allverden andre. Fordelt på 250 millioner amerikanere blir det stadig 682*10^12 / 250*10^6 = ca 3 *10^6 på hver. Altså i underkant av tre millioner dollar pr person.

Noe som er i samme størrelsesorden som det man skylder banken og har problemer med selv.

Det som redder mange er vel at det er ujamt fordelt, og ikke minst at en hel del av det er det ingen som vet hvem som skylder hvem. Da er det ikke så lett å inndrive fordringene heller.

Men allikevel, er det bare fiktive penger det er snakk om da? Og hva skjer når man våkner opp og innser dette faktum? Blir det bare den ene "trillion"en, de 1*10^12 dollar, tilbake?

Vi lever i interessante, i den kinesiske betydningen av ordet, tider.

Comments

Popular posts from this blog

Det gikk litt varmt for seg

Gratulerer med dagen

Vårtegn